Kako izgleda Disc golf teren

Uobičajeni disc golf teren sastoji se od 18 staza, ali u svijetu su česti i manji tereni s 6, 9 ili 12 staza u pravilu namijenjeni početnicima i uređeni u prostorima koji ne dopuštaju veće terene (npr. gradski parkovi). Kako bi se odigrala jedna runda na terenu od 18 staza potrebno je oko 2 do 3 sata vremena - ovisno o kvaliteti igrača te broju osoba koje igraju u grupi.

Disc golf teren
Teren se sastoji od staza koje imaju označenu početnu poziciju (poznatiiju kao tee) te disc golf koš kao završnu poziciju. Uz ova dva osnovna elementa staze često sadrže i tablu s planom staze, ispisanom udaljenosti od teea do koša, znakom terena, eventualnim sponzorima te eventualnim posebnim pravilima igre na toj stazi. Uz tee se nerijetko postavlja i klupica kako bi igrači mogli sjesti dok čekaju svoj red za igru.

Staze su, ukoliko je to moguće s obzirom na konfiguraciju i oblik terena, poredane tako da zatvaraju krug i da se igrač, nakon što odigra posljednju stazu vraća na početak prve staze. Za razliku od klasičnog golfa kod disc golfa sama podloga za igru ne mora biti savršeno pripremljena te su intervencije u prirodu za postavljanje terena doista minimalne, a sport je ekološki prihvatljiv. Poželjno je da teren bude što raznovrsniji te da kombinira otvorene površine i šumu, ali i ravno tlo s uzbrdicama i nizbrdicama. Prirodne prepreke poput izdvojenih stabala, velikih stijena, potoka, manjih jezera i slične daju dodatnu draž terenu i doprinose da se na njemu mogu dizajnirati kreativne staze koje će igračima pružiti što više različitih zadataka i izazova. Na terenima poput livade na kojima nema raznolikosti terena ili prirodnih prepreka potrebno je uložiti malo više posla i sredstava u projektiranje terena, ali uz korištenje prirodnih materijala mogu se postaviti dodatne zapreke koje će igru učiniti zanimljivom i izazovnom.

Osnovni zadatak postavljen pred igrače je bacanjem diska stići od polazne do završne pozicije u što manje bacanja. Na stazi se pred igrače mogu postaviti i dodatni zadaci pa tako neko drvo (ili umjetno napravljena drvena zapreka) mogu biti obavezne za prolaz s lijeve, odnosno desne strane uz kaznene bodove u slučaju prolaska s krive strane što je u žargonu poznatije kao "manda" (od engleske riječi mandatory - obavezno). Također, često se na tlu postavljaju i "OB područja" (Out of Bounds - van terena za igru) u koja igrači ne smiju pogoditi, a ukoliko to ipak učine, na broj bacanja koji su izveli na toj stazi dodati će po jedno dodatno kazneno bacanje (+1) za svaki pogodak u "OB".

Informacije o tome gdje u Hrvatskoj i regiji pronaći disc golf terene potražite u zasebnom članku.