Oprema za igru

Diskovi su praktički jedini neophodan dio opreme koji vam je potreban da bi mogli igrati disc golf. U svijetu postoji dvadesetak tvrtki koje proizvode različite diskove, a sve ih za upotrebu odobrava svjetsko udruženje igrača PDGA.

Diskovi se međusobno razlikuju po težini, vrsti materijala od kojeg su napravljeni te karakteristikama leta. Važno je znati da će svaki disk, ako da se pravilno baci backhand tehnikom desnom rukom (uobičajeno bacanje) imati tendenciju pred kraj leta skrenuti na lijevo. Kod bacanja forhenda desnom rukom disk će skretati na desno. Za lijevake vrijedi obrnuto.
Različite karakteristike diskova mogu značajno promjeniti ovu tendenciju, ali ona će uvijek ostati, barem u minimalnom obimu.

Težina diskova je uobičajeno oko 165g do 175g, ali na tržištu se mogu naći diskovi u rasponu od 130g do 180g. Lakši diskovi pogodni su za početnike, djecu i mlade ili osobe koje nemaju snažne mišiće ili eksplozivnu snagu u rukama. Nedostatak kod korištenja laganijih diskova je u tome što će već i lagani vjetar utjecati na njihov let i vjerojatno im promijeniti putanju. Teži diskovi otporniji su na utjecaj vjetra i lakše im je predvidjeti putanju, ali da bi ih se bacilo treba i više snage i eksplozivnosti u tijelu.

Materijal od kojeg se izrađuju diskovi je plastika i guma, odnosno razne mješavine ovih smjesa. Gotovo svaki proizvođač diskova nudi nekoliko vrsta plastike koja se razlikuje po otpornosti na udarce (npr. pogodak u drvo) ili po skliskosti/hrapavosti materijala, što je značajno kod držanja diska jer ne odgovara svim igračima jednaka vrsta plastike.

Uobičajeno kod vodećih proizvođača je da svaki disk opisuju četiri standardizirane brojke koje označavaju brzinu (speed), jedrenje (glide), preokret (turn) i povratak (fade). Neki proizvođači, poput Innove, ove brojke tiskaju na same diskove, dok se drugi ne drže tih standarda i koriste neki svoj princip, no na brojnim drugim stranicama, poput Flight Analyzera, mogu se pogledati ove brojke za gotovo svaki disk na tržištu.

Brzina (speed) opisuje brzinu kojom je disk potrebno baciti da bi letio na predviđeni način. Brzina diskova kreće se od 1 do 14, a uobičajena podjela po brzini, a time i namjeni je na puttere, midrange, faiway drivere te distance drivere. Što je disk brži, potrebna je i veća snaga da bi ga se bacilo da on leti na način kako je predviđeno, pa se brzine veće od 10 ne preporučaju za nove igrače.

Jedrenje (glide) opisuje koliko će disk "jedriti" na zraku i držati predviđenu putanju. Diskovi sa većim "glideom" su bolji za neiskusnije igrače jer će duže letjeti i bez puno snage kod izbačaja. Glide se označuje brojkama od 1 do 7.

Preokret (turn) opisuje koliko će disk skrenuti u suprotnu stranu u početnoj fazi leta od one na koju bi prirodno trebao ići. Ako se disk baci backhandom desnom rukom on ima tendenciju skretati u lijevo pred kraj leta. Disk s "turn" oznakom +1 skretat će jače u lijevo od onog koji ima oznaku 0. Disk označen s -2 će skrenuti prvo lagano u desno, pa se tek kasnije vraćati u lijevo, a disk označen s -5 će skrenuti jako u desno i onda pred kraj svog leta krenuti na lijevo. Diskovi koji imaju veći negativan "turn" poput -3 ili -4 imaju tendenciju kod korištenja veće snage izbačaja da odu u desno i uopće se ne vrate na lijevo.

Povratak (fade) opisuje koliko će disk na kraju leta skretati u predviđenom smjeru (npr. u vraćanju na lijevo za backhand bacanje desnom rukom). Disk označen sa 0 će skrenuti minimalno i završiti gotovo u ravnini po kojoj je letio, dok će disk označen sa 5 skrenuti jako i dosta se odmaknuti od putanje kojom je letio u punoj brzini. Diskovi s velikim "fadeom" su pouzadniji u slučaju vjetra i lakše je točno predvidjeti gdje će pasti.

Lagoda j.d.o.o. u ponudi ima diskove proizvođača Innova, Discmania, Prodigy, Discraft i Prodiscus. Cijene diskova ovise o proizvođaču i vrsti materijala od kojeg je napravljen, a kreću se od 65 kn do 130 kn.
Za više informacija o diskovima koje prodajemo posjetite stranicu diskova u dijelu prodaje.

Osim diskova, uobičajena oprema koju koriste igrači disc golfa su krpe ili ručnici za brisanje diskova (ako je trava mokra, ili ako disk upadne u blato), mini diskovi, torbe, ruksaci ili kolica, birdie bag pomoć za sušenje dlanova...