Bundek Open 2016

Turnir Bundek Open zajednički su organizirali Hrvatski Flying Disc Savez te tvrtka Lagoda j.d.o.o. i tako po prvi puta službeno doveli disc golf u glavni grad Hrvatske.

Na turniru je sudjelovalo 19 igrača koji su pristigli iz Hrvatske, Slovenije, Austrije te SAD-a, čime su organizatori u potpunosti zadovoljni jer, primarni cilj je bio prezentirati sport građanima Zagreba što je i učinjeno – mnogi posjetitelji Bundeka su se zaustavljali uz disc golf koševe, raspitivali se o čemu se radi te promatrali igrače u njihovim nastojanjima da disk bace što dalje i što preciznije. Neki od njih su se i vratili na Bundek u nedjelju te sudjelovali u promotivnom turniru parova i tako odmah doživjeli jednu od najvećih posebnosti disc golfa – višesatno aktivno druženje u prirodi koje „proleti u tren oka“.

Prvi Bundek Open održan je pod licencom svjetskog disc golf saveza PDGA, a na njemu su se natjecale dvije igračice te 17 igrača. Vrijeme je bilo dobro za igru, u prvoj rundi malo oblačnije, dok se kasnije razvedrilo i omogućilo igračima da uživaju u pravom doživljaju proljeća.

Pobjedu u ženskoj konkurenciji odnijela je Varaždinka Danica Pajtak.

U muškoj konkurenciji od početka je u vodstvu bio Austrijanac Michael Waidhofer koji je u prvoj rundi odigrao 52 (PDGA rating 968), a slijedili su ga još jedan Austrijanac Eric Osterwinter i Varaždinac Nino Đurak s 54. Iza njih, čak 9 igrača smjestilo se u rasponu od 58 do 61 bacanja. Najbolji rezultat 2. runde, a i cijelog turnira, od 51 bacanja (PDGA rating 976) ostvario je Čakovčanac Radule Mikić čime se sa 7. probio na 2. mjesto poretka prije finala. Aki Vucković u drugoj rundi je trebao 54 bacanja da prođe cijeli teren, a Michael Waidhofer 55, što mu je bilo dovoljno da zadrži prvo mjesto u ukupnom poretku.

U finale je ušlo pet najboljih natjecatelja – Michael Waidhofer (107), Radule Mikić (110), Nino Đurak (111), Aki Vucković (112) i Eric Osterwinter (114), a igrali su šest staza od kojih je jedna, posljednja bila drugačija od onih koje su se igrale u redovnom turniru. Nakon prve staze činilo se da bi Mikić mogao dostići vodećeg Waidhofera jer je odličnim puttom s 10-ak metara upisao birdie i smanjio zaostatak na dva bacanja. No, na drugoj stazi bacao je prvi i promašio double mandatory te, kasnije posustao, dok je Waidhofer podigao nivo igra i izveo nekoliko odličnih bacanja te je u konačnici poredak ostao jednak onom kakav je bio i prije finala.
Cjelokupni rezultati turnira mogu se pronaći na PDGA stranici turnira

U nedjeljnom turniru parova sudjelovalo je dvadeset i dvoje igrača i igračica, među kojima je bilo i desetak onih koji su se po prvi puta našli na disc golf terenu i s diskom u ruci. Ovaj turnir bio je promotivnog karaktera te rezultat nije bio najvažniji pa se većina iskusnijih igrača pomiješala s početnicima kako bi im kroz igru, koja je u jednoj rudni trajala i preko dva sata, pojasnila sva pravila i tehnike bacanja diska.

Želja organizatora je da ovaj turnir postane tradicionalan jer bi zasigurno u narednim godinama mogao privući velik broj igrača iz cijele Europe, a uz to nadaju se i da će u suradnji s Gradom Zagrebom i upravom Parka Bundek uspjeti urediti stalni teren kojeg bi za rekreaciju mogli koristiti građani Zagreba, ali i turisti zainteresirani za sportsko-rekreacijske sadržaje.

Tomislav Gorički (Zagreb), predsjednik Hrvatskog Flying Disc Saveza:
- Jako mi je drago da smo po prvi puta uspjeli organizirati turnir na Bundeku i nadam se da ćemo s Gradom i upravom parka Bundek dogovoriti i daljnju suradnju na razvoju disc golfa u Zagrebu. Ujedno bih pozvao i sve zainteresirane Zagrepčane da nam se pridruže na redovnim disc golf treninzima utorkom popodne na prostoru od Mosta slobode prema malom jezeru, a uskoro, vjerujem, i na redovnim ligaškim natjecanjima na istom prostoru.

Michael Waidhofer (Beč, Austrija), pobjednik u muškoj konkurenciji:
- Ovaj turnir je za mene bilo predivno iskustvo jer sam po prvi puta igrao na Bundeku te osvojio svoj prvi PDGA turnir. S obzirom da sam nakon prve runde bio u vodstvu, najveći izazov je bio ostati koncentriran unatoč svim mislima koje su mi tada prolazile kroz glavu. Posebice sam pazio na završne pogotke u koš što sam popravio u drugoj rundi i nastavio uspješno u finalu. Doista mi se dopalo igrati uz jezero u proljetnoj atmosferi, a poseban izazov ovog terena bile su tehnički zahtjevne i raznolike staze. Čak i one kraće staze, koje su naizgled bile laganije, postavljale su pred nas igrače specifične zadatke i mislim da sam na Bundek Openu barem jednom iskoristio svaki od desetak različitih diskova iz svoje torbe, što nije čest slučaj na ostalim turnirima.
Organizacija od strane direktora turnira Dinka Šimenca i tvrtke Lagoda bila je odlična, jednako kao i prekrasan sunčan dan po kojem smo igrali. Po mom mišljenju, ako postane tradicionalan, Bundek Open će postati nezaobilazan turnir u kalendaru mnogih disc golfera iz Europe.

Danica Pajtak (Disc golf klub Varaždin), pobjednica u ženskoj konkurenciji:
- Mislim da je prvi disc golf turnir u Zagrebu bio pun pogodak. U nedjelju na rekreativnom dijelu imali smo i dosta zainteresiranih početnika i čini se kao da bi disc golf na Bundeku bio idealan dodatni sadržaj za taj prekrasni zagrebački park.

Aleksander Savnik (Ljubljana, Slovenija):
- Teren je bio izvrstan, a park je idealna lokacija za disc golf. Odlično sam se zabavljao, družio i stvorio nova disc golf poznanstva. Vraćam se u Ljubljanu trenirati, pa se dolazim ponovno iduće godine ostvariti bolji rezultat.

Svit Savnik (Ljubljana, Slovenija), 14 godina, jedini igrač juniorske dobi:
- Bilo je super. Posebno mi se dopao raznolik teren koji kombinira dugačke i kratke staze. Sigurno se vraćam iduće godine, a nadam se i da će biti više mladih igrača s kojima bi se mogao nadmetati u juniorskoj kategoriji.

Dejana Čorak (Zagreb):
- Bundek Open je bio moj prvi pravi susret s disc golfom. Čula sam već ranije preko društvenih mreža za ovu igru u kojoj se umjesto loptice baca „frizbi“, a koševi preuzimaju funkciju koju u golfu imaju rupe, što mi je zvučalo zanimljivo i jedva sam čekala prvu priliku igranja u Zagrebu. Na moje veliko iznenađenje, nije to bilo tako jednostavno kako je djelovalo, ali užitak učenja nečeg novog time je bio veći. Sa svakim novim hicem sam se više trudila i promišljala kako iz što manje bacanja pogoditi diskom u koš. Bio je to prekrasan sunčan dan kojeg sam provela uz isprobavanje nečeg novog i zanimljivog u odličnom društvu – savršena kombinacija. I da - nekako sam se „navukla“ i odmah nabavila jedan disk da mogu i sama trenirati do nekog novog okupljanja i gađanja u koševe.

Tekst s najavom turnira potražite ovdje.