Mars Springs 2016

U subotu 12. ožujka 2016. godine po 2. puta održan je turnir Mars Springs kojeg organiziramo u Varaždinskim Toplicama s dolaskom proljeća. Vrijeme nije bilo idealno za igru, pa je tako povremeno padala kiša ili puhao malo jači vjetar, no to nije omelo igrače da ostvare nekoliko odličnih rezultata.

Ove godine na turniru je sudjelovalo trideset i troje igrača i igračica iz Hrvatske (17), Mađarske (7), Slovenije (5), Srbije (3) i Austrije (1), što je značajni porast u odnosu na 18 igrača iz Hrvatske i Mađarske koji su nastupili na prvom izdanju turnira.

Posebna zanimljivost turnira bila je i četveročlana TV ekipa koja je stigla s igračima iz Srbije, a koja o njima snima dokumentarni film i prati njihovu priču od prvih disc golf koraka u Srbiji, do, nadaju se, uređenja prvog stalnog terena u Beogradu. Režiserka Milica Stojanović i njena ekipa snimili su puno materijala prije, za vrijeme te nakon turnira, tako da možemo s zanimanjem očekivati dovršetak ovog projekta, što će prema planu snimanja, biti tek početkom 2017. godine.

U kategoriji žena nastupale su samo dvije igračice, a pobjedu je sa dvije odlične runde odnijela Danica Pajtak koju bi rezultati od 56 (+1) i 59 (+4), da je nastupila u muškoj konkurenciji, doveli i na 13. mjesto u tom poretku. Na drugo mjesto plasirala se, još uvijek početnica u disc golfu, Kristina Lisica. S obzirom na samo dvije igračice, u ženskoj kategoriji nije se igralo finale.

U muškoj kategoriji sudjelovao je 31 igrač, a ishod je bio otprilike onakav kako se i moglo očekivati prema ratingu prijavljenih igrača, ali ipak uz poneka iznenađenja. U prvoj rundi najbolje rangirani dvojac - Mike Gordon i Robert Furka su malo podbacili i odigrali "samo" 51 (-4), a isti rezultat upisao je i Nino Đurak. Slijedio je Tomislav Goriški s 53, pa onda pet igrača s 54. S obzirom na tehnički zahtjevan teren koji kažnjava pogreške, ali se ipak sastoji od kraćih staza, čak 17 igrača nakon prve runde smjestilo se unutar 7 bacanja, s rezultatom između 53 i 59.
U drugoj rundi, najbolji dvojac se doista iskazao pa smo tako dobili novi rekord terena te novi najbolji drugi rezultat na terenu. Mike Gordon odigrao je 45 (-10) što je do sada najbolji rezultat na ovom terenu, a dobio je neslužbeni PDGA rating od 1021, dok je Robert Furka odigrao 48. Iznenađujuće je treći najbolji rezultat druge runde imao Grega Triplat (51), a slijedio ga je Nino Đurak s 52.
Odličnom drugom rundom Triplat se izborio za posljednje peto mjesto u finalu i pridružio se vodećoj četvorki iz 1. runde. Finale se igralo za publiku, na pet staza, od čega su tri bile nove i posebno dizajnirane da pred najbolje igrače postave dodatne izazove koje nudi ovaj teren. No, poredak se u finalu nije mjenjao, a igrači su ponovno odigrali otprilike onako kako je i rating predviđao. Titulu najboljeg na turniru obranio je Amerikanac s hrvatskom adresom Mike Gordon kojemu je za to trebalo ukupno 110 bacanja (-15). Na drugo mjesto se plasirao mađar Robert Furka s 4 bacanja zaostatka i jednako toliko prednosti pred trećeplasiranim igračem iz Varaždina Ninom Đurakom.
Cjeloviti rezultati turnira nalaze se na PDGA stranici.

Kao popratni sadržaji turnira održano je natjecanje u gađanju na koš s male udaljenosti Lagoda putting contest te najtecanje za Closest to the pin (prvi hitac najbliže košu) na stazama 7 i 18. CTP na stazi 18 osvojio je Raško Mikić, a na stazi 7 Franjo Kirić. Nagrade za ovo natjecanje su bile disk i mini marker s oznakom Cro-disc golf koje je sponzorirao Mike Gordon.
Kvalifikacije putting contesta održavale su se prije 1. runde te u pauzi između dvije runde u prostoru kongresne dvorane hotela Minerva, a u njima su mogli sudjelovati svi igrači. Kvalifikacije su se igrale s diskovima Vibram Sole (169g, firm). Nakon proglašenja pobjednika turnira, održano je i finale putting contesta, no zbog obaveza neki od igrača koji su se kvalificirali morali su otići prije finala, pa su u njemu nastupili trojica s najboljim rezultatima kvalifikacija od prisutnih igrača - Mike Gordon, Marko Marčec i Aleksandar Sudžuković. Pobjedu je odnio Mike Gordon.

Nakon turnira, 20-ak igrača uputilo se u obližnju vikendicu kod Hrvoja Potrebice, igrača iz Varaždinskih Toplica, gdje se druženje nastavilo uz gulaš i puno smijeha.

Danica Pajtak (DGK Varaždin), pobjednica u ženskoj konkurenciji:
- Drugo izdanje Mars Springsa privuklo je veliki broj igrača iz više zemalja i pokazalo je kakav potencijal ima ovaj sport. Sve pohvale organizatoru Dinku Šimencu koji stalno radi dobar posao vezano za promociju disc golfa u Hrvatskoj. Sretna sam što sam sudjelovala i obranila prošlogodišnji naslov te odigrala svoj najbolji turnir dosad. Nadam se da će s vremenom i više žena se početi baviti disc golfom, jer iako su većina igrača zasad muškarci, ovo je idealan sport za oba spola. Zato pozivam sve žene da izađu i počnu igrati. Za sva pitanja svi zainteresirani slobodno nam se jave na Facebook na stranicu kluba Disc golf Varaždin.

Trećeplasirani Nino Đurak (DGK Varaždin):
- Teren je odličan, tehnički zahtjevan te zanimljiv za igru. Sve pohvale organizatorima, a za iduću godinu se nadam pobjedi.

Petoplasirani Grega Triplat (Mežica, Slovenija):
- Ovo mi je bilo prvo sudjelovanje na Mars Springsu, pa je plasman u finale razlog za zadovoljstvo. U prvoj rundi sam mogao odigrati i bolje (57, 11. mjesto), ali nisam znao staze, pa igra na snagu nije urodila plodom, već je donijela dosta pogrešaka. U drugoj rundi nisam imao što izgubiti, a pristupio sam joj i taktički pametnije, pogodio nekoliko težih putteva čime je poraslo samopouzdanje i na kraju je konačan ishod bio odličan (51). Finale je za mene bio "trešnja na tortu", no u njemu nisam imao sreće i pogodio drva nekoliko puta, a prisutna je bila i nervoza jer sam igrao uz Mikea Gordona, igrača svjetskog kalibra. Sve u svemu, moram reći da sam zadovoljan svojom igrom, ali i cijelim turnirom te ću se iduće godine rado vratiti ako obaveze budu dopuštale.

Veselin Nešković (Beograd, Srbija):
- Nama trojici iz Beograda je ovo bio prvi nastup na nekom disc golf turniru. Mi smo zapravo došli učiti, i iskoristio bi ovu priliku da se zahvalim organizatoru i svim sudionicima na prijemu i gostoprimstvu. Nadam se da ćemo imati priliku da uzvratimo na isti način. Mi se u Srbiju vraćamo puni dojmova, bogatiji za jedno iskustvo koje će nam pomoći da u skorijoj budućnosti organiziramo jedan sličan turnir i kod nas. Prezadovoljni smo organizacijom turnira i voljom ostalih igrača da s nama podijele svoja znanja. Za mene su svi pobjednici, a naročito gulaš na kraju turnira. Dolazimo i slijedeći puta te se nadamo da ćemo biti konkurentniji.